بیماری و ویروس «کرونا» چیست؟
ویروس«کرونا» به عنوان عامل این بیماری به سیستم تنفسی حمله می کند و به تدریج این سیستم را از کار می اندازد و از علائم این بیماری می توان به سرفه، تب شدید که به التهاب ریه و نارسایی کلیه منجر می شود، اشاره کرد ،اما تاکنون واکسنی برای جلوگیری از ابتلای به آن ساخته نشده است.
در پاسخ به پرسش که کرونا چیست؟» باید بگوییم که ویروس های کرونا، ویروس هایی هستند که اکثر افراد در طول زندگیشان به آن مبتلا می شوند. ویروس های انسانی کرونا معمولا منجر به بیماری های خفیف تا نیمه شدید شبکه تنفسی فوقانی می شوند.
ویروس های کرونا بخاطر تیغ های تاج مانند روی سطح آنها به این نام شناخته شده اند و سه زیر گروه اصلی برای ویروس های کورونا وجود دارد، با عنوان های«آلفا، بتا، گاما» و یک گروه چهارم که به تازگی بوجود آمده، با عنوان«دلتا».
ویروس های کرونا برای اولین بار در اواسط دهه ۶۰ شناسایی شدند. پنج ویروس کورونا که می تواند افراد را مبتلا کند، عبارتند از: ویروس کورونای آلفا ۲۲۹E، NL۶۳ و ویروس کرونای بتا OC۴۳، HKU۱ و SARS CAV. ویروس کورونا می تواند به سندرم تنفسی حاد منجر شود.
ویروس های کرونا ممکن است حیوانات را نیز مبتلا کند، اکثر این ویروس های کرونا معمولا تنها یک گونه جانور را مبتلا می کنند ازجمله میمون ها، گربه های هیمالیایی، سگ های راکون، گربه ها، سگ ها و جوندگان.
ابتلا به ویروس های انسانی کرونا چقدر شایع است؟
افراد در سراسر دنیا عموما به ویروس انسانی کرونا مبتلا می شوند. البته یک استثنا وجود دارد و آن ویروس SARS COVاست که البته از سال ۲۰۰۴ تاکنون هیچ مورد شناسایی شده از ابتلا به ویروس SARS COV در هیچ جای دنیا گزارش نشده است.
چه کسانی به این بیماری مبتلا می شوند؟
اکثر افراد در طول زندگیشان به این ویروس مبتلا می شوند. احتمال ابتلای کودکان از همه بیشتر است. هرچند در طول زندگیتان ممکن است چندین بار مبتلا شوید.
چگونه مبتلا می شوید؟
تاکنون درباره راه های شیوع ویروس های انسانی کرونا مطالعات چندانی صورت نگرفته است، غیر از ویروس SARS. با این حال احتمال این وجود دارد که ویروس های انسانی کرونا از یک فرد مبتلا به فردی دیگر، از طریق هوا بوسیله عطسه یا سرفه و تماس نزدیک فردی مانند لمس کردن یا دست دادن انتقال یابد.
این ویروس ها ممکن است از طریق لمس اشیا یا سطوح آلوده و سپس تماس با دهان، بینی یا چشم نیز انتقال یابد.
در یک مورد، ویروس SARS از طریق مدفوع آلوده منتقل شد، به این صورت که این ویروس وارد هوا شده بود و افراد آن هوا را تنفس کرده و مبتلا شده بودند.
علائم آن چیست؟
ویروس های انسانی کرونا معمولا منجر به بیماری های موقتی شبکه فوقانی تنفسی خفیف و نیمه خفیف می شود.
علائم آن ممکن است شامل آبریزش بینی، سرفه، گلودرد و تب باشد. گاهی اوقات این ویروس ها ممکن است منجر به بیماری های شبکه تنفسی تحتانی مانند ذات الریه شود. این بیماری در افرادی که عارضه قلبی یا سیستم های ایمنی ضعیف دارند و افراد مسن شایع تر است. SARS COV ممکن است منجر به بیماری های شدید شود.
چگونه می توانیم در برابر این بیماری از خود محافظت کنیم؟
در حال حاضر واکسنی برای حفاظت از شما در برابر ابتلا به ویروس انسانی کرونا وجود ندارد. می توانید از طرق زیر، خطر ابتلای خود را کاهش دهید: دستها را چندین بار در طول روز با آب و صابون بشویید، به چشم ها، بینی و دهانتان دست نزنید، از تماس نزدیک با افراد مبتلا خودداری کنید.
در صورت ابتلا چه باید بکنیم؟
اگر در اثر ویروس های انسانی بیمار شده اید، می توانید مانع ابتلای دیگران به این بیماری شوید: هنگامی که بیمار هستید، در خانه بمانید، از تماس نزدیک با سایر افراد خودداری کنید، هنگام سرفه و عطسه، جلوی دهان خود را بگیرید، اشیا و سطوح را تمیز و غیر آلوده نگهدارید.
بیماری ما چگونه تشخیص داده می شود؟
می توان تست های آزمایشگاهی را برای تایید اینکه آیا بیماری شما در اثر ویروس انسانی کرونا بوده یا خیر، انجام داد. هرچند، این تست ها همیشه استفاده نمی شود، زیرا افراد معمولا علائم بیماری خفیف را دارند، همچنین ممکن است انجام این آزمایش ها تنها به چند آزمایشگاه تخصصی محدود شود.
تست های آزمایشگاهی خاص ممکن است شامل موارد زیر باشد: ایزوله نمودن ویروس در کشت سلولی، آزمایش واکنش زنجیره ترکیب شده(PCR) که کاربردی تر و از لحاظ اقتصادی قابل دسترسی تر است، و آزمایش سرم شناسی برای آنتی بادی هایی برای ویروس های انسانی کورونا.
نمونه برداری از بینی و گلو بهترین انواع نمونه برداری برای شناسایی ویروس های انسانی کرونا شایع است. آزمایش سرم شناسی نیازمند جمع آوری نمونه های خونی است.
آیا درمانی برای آن وجود دارد؟
درمان خاصی برای بیماری هایی که براثر ویروس کرونا ایجاد می شود، وجود ندارد.اکثر افرادی که مبتلا به بیماری کرونا هستند، پس از مدتی، خود، بهبود می یابند، هرچند کارهایی هست که با انجام آن می توان از علائم آن خلاصی یافت، مانند: مصرف داروهای مسکن و تب بر (مراقب باشید، نباید آسپرین را برای کودکان استفاده کنید) و استفاده از مرطوب کننده های هوای اتاق یا دوش آب گرم برای التیام گلودرد و سرفه.
اگر بیمار هستید، باید زیاد مایعات بنوشید، در خانه بمانید و استراحت کنید و اگر نگران علائم بیماریتان هستید، به مراکز درمانیتان مراجعه کنید.