یک تست پزشکی کم تهاجمی می باشد که به پزشک در تشخیص و درمان بیماری عروقی شما کمک می کند . اساس این تست استفاده از تکنولوژی سه بعدی است و در بعضی از موارد از ماده حاجب برای تولید تصاویر از عروق بزرگ بدن استفاده می شود .
موارد استفاده از سی تی آنژیو :
این پروسیجر برای بررسی عروق خونی در نقاط کلیدی بدن که شامل مغز ، کلیه ها ، لگن ، ریه ها ، قلب و گردن است ، استفاده می شود .
پزشکان از این روش برای تشخیص موارد زیر استفاده می کنند :
۱- مشخص کردن بیماری در آئورت یا عروق بزرگ دیگر
۲- تشخیص بیماری عروقی در سرخرگ کاروتید گردن
۳- تشخیص مشکلات عروقی مغز
۴- مشخص کردن تنگی های عروقی قبل از عمل جراحی
۵- مشخص کردن بیماری در عروق کلیوی و کمک برای آمادگی پیوند کلیه
۶- کمک به جراحان در ترمیم عروق خونی و بررسی آنها برای بالون گذاری
۷- تشخیص صدمه در عروق در بیمارانی که ضربه دیده اند .
۸- بررسی جزئیات عروقی که به تومور خونرسانی می کنند ، قبل از جراحی
۹- مشخص کردن پارگی ائورت و شاخه های اصلی آن
۱۰- نشان دادن وسعت و شدت اتروسکلروز و تنگی در عروق کرونر
۱۱- در بیمارانی که باید عمل جراحی باز شوند .
۱۲- بررسی بیماری های سرخرگی بخصوص در کسانی که سابقه فامیلی دارند .
۱۳- تشخیص بیماریهای عروقی ریوی
۱۴- تشخیص لخته در عروق
چگونه باید برای پروسیجر آماده شوید ؟
لباس های راحت و گشاد بپوشید – اشیاء فلزی مثل جواهرات ، عینک ، دندان مصنوعی و گیره مو باید در آورده شود . سمعک را نیز باید در بیاورید . چند ساعت قبل از پروسیجر باید از خوردن و آشامیدن خودداری کنید به خصوص اگر قرار باشد از ماده حاجب استفاده کنید .
اگر داروی خاصی استفاده می کنید و یا حساسیت داروئی یا غذائی خاص دارید به پزشک اطلاع دهید . اگر تاریخچه بیماری قلبی – آسم – دیابت – بیماری کلیوی یا تیروئید دارید ، به پزشک اطلاع دهید . بارداری و یا شیردهی نیز باید اطلاع داده شود .
دستگاه چه شکلی است ؟
شبیه به یک ماشین بزرگ است که یک ورودی یا تونل در مرکزآن قرار دارد و یک میزمخصوص که در تونل حرکت می کند در مرکز دستگاه یکسری تشخیص دهنده های الکترونیکی روبروی هم در یک حلقه قرار دارند که دور شما می چرخند . کامپیوتر و مانیتوری به این دستگاه وصل است که اطلاعات به تصویر کشیده شده را بررسی می کند .
چگونه این کار انجام می شود ؟
این تست بیشتر در بیماران سرپائی انجام می شود. تکنسین بیمار را روی میز دستگاه معمولاً به صورت صاف به روی پشت یا کنار و یا شکم می خواباند . طناب ها و یا بالشهای مخصوص برای درست وضعیت دادن و نگه داشتن بیمار استفاده می شود .
پرستار یا تکنسین اموزش دیده یک راه باز سرم در دست بیمار ایجاد می کند سپس میز به آهستگی برای گرفتن عکسهای اصلی به داخل دستگاه فرستاده می شود ،
وقتی که شروع به گرفتن تصاویر می کنند ، با یک دستگاه اتوماتیک دارو تزریق می شود . ممکن است از بیمار بخواهند که نفس خود را حبس کند وقتی تست به اتمام رسید ، مدتی طول می کشد که عکسها را از نظر کیفیتی بررسی کنند و بعد سرم را قطع می کنند کل زمان انجام تست ۲۵-۱۰ دقیقه طول می کشد و تمام زمان انجام با کارهای قبل و بعد از آن حدود یکساعت به طول می انجامد .
در حین انجام کار شما چه احساسی خواهید داشت ؟
بیشتر تست های از این قبیل کم درد ، سریع و آسان است . در این نوع تست ها مدت زمان کاهش یافته است . ممکن است تنها مدت زمانی که بیمار باید بی حرکت باشد ، برایش آزاردهنده باشد ، بهتر است که پرستار یا تکنسین مسکن یا آرام بخش تجویز کنند .
زمانی که ماده حاجب تزریق می شود ، یک احساس سوزن ، سوزنی به شما دست می دهد ، ممکن است احساس گرما یا طعم فلز در دهان حس کنید . گاهی در بعضی از افراد احساس خارش و کهیر ایجاد می شود که برای از بین بردن آن از دارو استفاده می شود . باید بدانید که اگر دچار سرگیجه( حالت سبکی سر ) و یا حالت سختی در تنفس شدید به پرستار اطلاع دهید که از عوارض بعدی جلوگیری شود .
وقتی شما به داخل دستگاه رانده می شوید ، کمی احساس همهمه و چرخش در اطراف سر نمایان می شود که طبیعی است . باید بدانید که اگر چه در اتاق تنها هستید ولی تکنسین شما را می بیند ، صدای شما را می شنود و با شما صحبت می کند . در مورد بچه ها ، پدر یا مادر در اتاق حضور دارند و باید لباس محافظ به آنها داده شود .
بعد از انجام کار می توانید فعالیت عادی داشته باشید اگر ماده حاجب تزریق شده باشد ، ممکن است به شما کارهای خاصی توصیه شود